medencefedés előnyei

A medencefedés legfontosabb előnyei

Nagyon sokan még ma is azt gondolják, hogy a medence fedés nem több egy pusztán elegáns kerti elemnél, mely kizárólag luxusházak tartozékai. Ezzel ellentétben a medencefedések jelentős előnyökkel járnak akár már közép távon és nem utolsó sorban, a biztonság szempontjából is nagyon fontos szereppel bírnak.

Vajon mik is ezek az előnyök? Számos előnnyel jár, mind esztétikai, biztonsági vagy akár hő védelem szempontjából is.

Medence biztonság

Mindenki szeretné gyerekeit vagy akár kiskedvenceit biztonságban tudni a medence körül. Természetesen ez a kisgyermekes családok esetében a legfontosabb szempont. Egy medencefedés megvédi gyermekeit a vízbe eséstől vagy súlyosabb tragédiáktól. Egy családi rendezvény alkalmával a gyerekek biztonságban futkározhatnak a kertben, akár a medence körül, nem kell attól tartani, hogy bárki is beleeshet a medencébe.

medence biztonság

Medence védelem

Egy medencefedés megvédi medencéje vizét a szennyeződésektől, nem kell félni attól, hogy naponta takaríthatja a port, leveleket vagy egyéb szennyeződéseket a medencéből.

Hővédelem, hőveszteség csökkentése

A medencefedés természetes lecsökkenti medencéje vizének hő veszteségét. Medencéje vize lassabban hűl ki hűvösebb időben. Természetesen csökkenti az elpárolgott víz mennyiségét is melegebb időszakokban. Sokan nem is gondolnák, de a melegebb napokon jelentős mennyiség víz is elpárologhat medenjéjéből. Egy közepes mérető 80-85m3-es medence napi párolgási vesztesége meleg napokon elérheti akár a 100 litert víz veszteséget is.

medencefedés hőveszteség csökken

Főként a polikarbonátból készült medencefedések viselkedése kicsit hasonlatos az üvegházhatáshoz. Ennek jelentősége főleg a szezon előtti vagy szezon utáni időszakban van,de akár a nyári éjszakákon is érezhető a különbség. Míg meleg időszakban átengedik a napsugarat, addig hűvös vagy esetleg felhős időben megnehezítik a  víz kihűlését. Ez akár 2c-os különbséget is okozhat.

Persze a legnagyobb hőség idején nem kell egy fedett, fülledt medencében úsznia. A legtöbb polikarbonátos medencefedés tető vagy oldalsó eleme eltolható vagy elhúzható, így napsütéses időszakokban természetesen a szabad ég alatt úszhat.

Összességében elmondható, hogy medencéjének víz hőmérséklete, a medencefedés következtében, felhős napokon, napfény nélkül is folyamatosan emelkedhet.