Electric Castle fesztivál a bonchidai Bánffy-kastélyba

Százezer nézőt várnak a szervezők a bonchidai Bánffy-kastélyba, a csütörtöktől vasárnapig tartó Electric Castle fesztiválra.

A harmadjára megszervezett Electric Castle Románia legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, az első olyan esemény, amelyik az elektronikus zenét a klubokból egy kastély területére, a szabad ég alá költöztette. A Bánffy-kastély tízhektáros területén hat színpadon több mint 150 előadó lép fel vasárnapig. Olyan neves együtteseket is Bonchidára várnak, mint a The Prodigy, a Fatboy Slim, a The Parov Stelar Band, az Asian Dub Fundation, a Rudimental vagy a The Subways.
A fesztivál érdekessége, hogy a bevételek egy részét a Kolozsvártól 30 kilométerre fekvő Bánffy-kastély felújítására fordítják.
Az erdélyi Versailles-ként is emlegetett kastélyt a visszavonuló német hadsereg gyújtotta fel 1944-ben. Az épületegyüttes a kommunizmus ideje alatt az összedőlés határára jutott. Helyreállítását a műemlék-védelelmben tevékenykedő szakemberek által létrehozott Transylvania Trust Alapítvány vállalta, mely 2001-től évről évre örökségvédelmi tanfolyamot szervez a kastélyban. A tanfolyam hallgatói a kastélyfelújítási munkálatok során szereznek jártasságot az örökségvédelem különböző területein.
Az alapítvány 2009-ben 49 évre szóló koncessziós szerződést kötött a kastély tulajdonosával, a Marokkóban élő Bánffy Katalinnal és azt vállalta, hogy helyreállítja az épületet, amelyben kulturális, oktatási központot hoz létre.