Több mint 45 milliárd forint európai uniós támogatás érkezik Veszprém megyébe

A Veszprém megyei Integrált Területi Program hétéves forráskerete meghaladja a 45 milliárd forintot – jelentette be Veszprém megye fejlesztési biztosa csütörtökön Veszprémben sajtótájékoztatón.

    Kovács Zoltán kiemelte, a megyének címzett európai uniós források felhasználására a megyei területfejlesztési programban négy prioritást határoztak meg.
Az első a térségi és helyi gazdaság fejlesztése, valamint a foglalkoztatás bővítése, második a sajátos területi-természeti erőforrások, agroökológiai és turisztikai potenciálok kiaknázása, illetve a fenntartható erőforrás-gazdálkodás. A harmadik a mobilitás támogatása, a helyi és térségi közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a negyedik pedig a lakosság életminőségének javítása, a közösségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségének biztosítása.
Kovács Zoltán arról is tájékoztatott, hogy Veszprém Megyei Jogú Város Integrált Területi Programjának teljes forráskerete 11,54 milliárd forint. Ebben a következő öt célkitűzést határozták meg: önkormányzati gazdasági területek fejlesztése és elérhetőségük javítása, élhető, vonzó település megteremtése, a munkába állást segítő infrastruktúra fejlesztése, a természeti adottságokra és kulturális örökségre épülő turizmus fejlesztése, valamint az energiahatékonyság növelése és a helyi erőforrások fenntartható használatának elősegítése.
A fejlesztési biztos beszámolt arról, hogy a 2007-13-as uniós ciklusra vonatkozó kifizetések jelenleg 87 százalékon állnak, ez az EU átlagot tíz százalékkal meghaladó eredmény. Jelezte: az előző ciklus támogatási összegeit az év végéig lehet lehívni. Elmondása szerint reális esély van ara, hogy Magyarország száz százalékban felhasználja a forrásokat.
A megyei fejlesztési biztosok 2015. június 1-jétől 2015. november 30-áig töltik be tisztségüket. Tevékenységüket a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja, a feladat ellátásáért díjazás és juttatások nem illetik meg őket, munkájukat titkárság nem segíti.