Fog implantátum – Fogbeültetés

Mi is az a fogimplantátum?

A fogbeültetés – avagy a fogimplantátum – alkalmával tiszta titánból készült műgyökeret ültetnek be a hiányzó fogak helyére. Ezen technológia alkalmazásával nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolásához, ugyanis az implantációval a saját biológiai rendszerhez leginkább hasonlót tudnak visszaépíteni.

A hiányzó fog pótlásának elhanyagolása sokkal több területre van káros hatással, mint azt gondolnánk. A funkcionális problémák mellett esztétikailag is kellemetlenséget okoz, valamint rövid és hosszú távon is érezhetjük káros hatásait, ha nem pótoljuk a hiányzó fogakat. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag elveszítjük fogunkat, tehát foghiányunk keletkezik, akkor pótlása minél előbb javasolt valamilyen megoldással.

fogimplantatum

Mi történik abban az esetben, ha elmarad a hiányzó fog pótlása?

 • begyulladhat a fogíny
 • a hiány irányába mozdulnak el az ép fogak, így akár bedőlnek, meghosszabbodnak, és stabilitásukat elveszítik a gyökerük.
 • az evés alkalmával kínzó érzések lépnek fel
 • a fogak rágóereje jelentős mértékben csökkeni fog
 • az állkapocs nem terhelődik, ezért gyengülni fog a csontja,
 • begyullad az állkapocs ízület is
 • a nyak és az arc izmai deformálódhatnak, és ez a deformáció kihathat a gerincre, és akár az egész testre is.
 • belső szervek elhelyezkedése is változik, valamint a járás, és a testtartás is.

Abban az esetben, ha foghiánya van, alapvetően két megoldás létezik a probléma kiküszöbölésére. Az egyik megoldás egy hídpótlás, amely során a hiányzó fog melletti két egészséges fogat is be kell vonni, amely a nevéből adódóan – áthidalja a foghiányt, vagy egy egészségesebb, tartósabb fogimplantátumot választ, így a szomszédos fogakat is megóvja.

fogimplantatum

Miért javasolt a fogbeültetés választása?

Amennyiben a fogimplantátumot választja:

 • a szomszédos fogakat megóvja a lecsiszolástól
 • a beültetni kívánt fogimplantátum teljes mértékben illeszkedik formában is, és színben is az eredeti fogakhoz.
 • bármely életkorban elvégezhető, ami fájdalommentes
 • a titán műfoggyökér az állcsontjába beépül, így egy stabilabb kötést hoz létre az eredeti fognál.

A fogimplantátum segítségével véglegesen pótolhatóak az elvesztett fogak.

fogimplantatum - fogbeültetés

A fogbeültetés menete:

Első alkalommal az implantológus szakember egy konzultációra fogja meginvitálni a beteget, amely során következik a szájvizsgálat, és egy panorámaröntgen felvétel készítése. A panorámaröntgen két dimenzióban láttatja az állcsontokat, valamint könnyen meghatározhatóvá válik a szomszédos foggyökerek helyzete, továbbá a szabad szemmel nem látható, a fogbeültetés előtti kezelést igénylő elváltozások.

A konzultáció során az implantológus a páciens igényeit is meghallgatja, valamint tájékoztatja a fogbeültetés lépéseiről, és kiválaszthatja a kívánt implantátum típusát. Abban az esetben, ha megfelelőek a fogak és a fogíny állapota, a fogbeültetés előtt készítenek egy 3D CT felvételt, amely 3 dimenzióban a fogak és a csont helyzetét, sűrűségét, valamint mennyiségét térképezi le. Az implantológus szakember ezt követően a páciens igényeit figyelembe véve megtervezi a fogbeültetést.

fogbeültetés, fog implantátum

A fogimplantáció alapvető feltétele, hogy a betegnek megfelelő csontállománya legyen. Ahhoz, hogy az implantátum becsontosodjon, és hosszú távon észrevétlen, zavartalan viselést nyújtson, elengedhetetlen, hogy kellően beágyazódjon a beültetett fog a csontba. Abban az esetben, ha a csontállomány a szükségesnél kevesebb a fogbeültetés helyén, a beavatkozás előtt csontpótlás szükséges. A fogimplantátum becsontosodásának ideje 3-6 hónap. A becsontosodást követően a felépítmény és az esztétikus fogkorona felhelyezésére kerül sor.

Van-e valamilyen hátránya, vagy veszélye a fog implantációnak?

Mint azt fentebb is írtuk, a fog beültetése megfelelő előkészületeket igényel, tehát a fogászati implantáció leírt menete mindössze azt a célt szolgálja, hogy minimáljuk a kockázatokat.

Évtizedek alatt sem okoz allergiás reakciót, vagy egyéb megbetegedéseket az implantátum ötvözetlen titán anyaga.

fog implantátum, fogbeültetés

A sikeres fogimplantátum záloga a megfelelő orvos választása, a jó konzultáció, diagnosztika, valamint a digitális felvételek elemzésével kialakított előkészületek. Amennyiben mindezeket betartják, a fogbeültetés egy biztonságos fogászati eljárás lesz.

Fog implantátum árak:

A fogimplantátumok árai általában 170.000 forint körüliek, egyes akciók esetén 140.000 forint is lehet, érdemes alaposan tájékozódni mielőtt fogorvost választ.

fog implantátum - fogbeültetés

Átlagárak, a felsorolásban láthatóak az esetleges szükséges anyagok árai is:

Ankylos C/X ® implantátum 170 000.-
Gyógyulási csavar 12 000.-
Implantátum felépítmény 49 000.-
Implantátum felépítmény 59 000.-
Sinus lift (arcüreg emelés) 70 000.-
Bio Guide membrán 50 000.-
Fogfehérítés