vegan_chili_con_carne

30 perces Vegán Chili Con Carne

A vegán életmódról azt gondoljuk, hogy sok kedvencük húsos ételünk nem kivitelezhető vegán formában. Ilyen a hús- és bab alapú chili con carne.

Nem szükséges elkeseredni, mert a chili con carn tökéletesen kivitelezhető vegán ételként is, természetesen hús nélkül, szinte percek, fél óra alatt elkészíthető.

A recept alapja a sofritta, amit ma már nagyobb áruházláncokban a fagyasztó szekrényekben is lehet találni.
A sofritto az egy friss zöldségekből, hagymából, zellerből és sárgarépából összevágott keverék.A vegán chili con carne más néven vegán sin con carne összetevői:
2 ek olivaolaj
3 gerezd fokhagyma (darált)
1 nagyobb fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
2 db zellerszár, apróra vágva
2 közepes sárgarépa, apróra vágva
2 piros paprika, durván apróra vágva
1 tesákanál őrölt kömény
1 teáskanál chili por
só, bors
800 gr apróra vágott (konzerv) paradicsom
400 gr vörös, szárított és öblített vese bab
100 gr vörös lencse
300 gr szójahús
250 ml sofritto

Kedvünk szerint tehetünk  1 teáskanál miso pasztát, 2 evőkanál balzsamecetet és apróra vágott, friss koriandert.

Elkészítés

A vegán chili con carne egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészthető vegán recept. Az olivaolajat egy nagy, kicsit wok szerű serpenyőben felhevítjük. Ebben éppen csak puhára sütjük a fokhagymát, hagymát, a feldarabolt zellerszálat, a sárgarépát és a paprikát. Ehhez hozzáadjuk a fűszereket, a köményt, chilipaprikát, sót és borsot. Ráöntjük az apóra vágott paradicsomot, a vesebabot, a lencsét, a szójahúst és a sofrittót, illetve kedv szerint az ajánlott összetevőket.

Ezt együttesen basmati (barna) rizzsel és friss korianderrel szervírozzuk.

A vegán chili con carne teljesen gluténmentes, viszont vannak akik szója érzékenyek, így nekik ajánlott elhagyni a szójahúst és kukoricával dúsítani vegán ételt, amivel lakhatóbbá válik.

A vegán chili con carne egy gyorsan elkészítheő, könnyű recept,  praktikus, vendégváró vegán étel.