Mi az, amit tudni érdemes a fogfehérítésről?

Napjainkban egyre gyakoribb eljárásnak számít a fogfehérítés, ugyanis a kávé, a nikotin, a vörös bor mind elszínezi a fogakat, így ennek kiküszöbölése végett gyakran alkalmazzák ezt az eljárást. Egyénileg is eltérő lehet a fogak színe, valamint az idő elteltével csak tovább sötétednek. Milyen fogfehérítések vannak?

Fogfehérítés a fogorvosnál

A fogfehérítés a fogorvos rendelőjében történik. Ilyenkor egy speciális koncentrált fehérítő félt alkalmaz, amely a hő és a fény hatására aktiválódik, így lézerrel világítják meg az elérése érdekében. A fogfehérítés folyamata mindössze 2 órát vesz igénybe.

fogfehérítés

Otthoni fogfehérítés

Az otthoni fogfehérítés során saját otthonunkban kivitelezhető, azonban csak az orvos utasításainak megfelelően. Ilyen esetekben a fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni, majd fél órán keresztül a fogsorra helyezve kell hordani mindössze néhány napig.

Bármelyiket is választjuk, előtte alaposan meg kell tisztítani a fogakat. Azonban a tömések, amelyek a kezdeti fogszínnel megegyeznek, nem fognak kifehéredni.

Elhalt fogak esete:

Néhány éven belül a gyökérkezelt fogak elszürkülnek, aminek a vér az oka, ugyanos a vér alkotórészeinek bomlástermékei színezik el a fogakat. Ezen fogak fehérítése alkalmával megnyitja a fogorvos a fogat, és hidrogén-peroxid oldattal átitatott vattacsomót helyez be a keletkezett csatornába, amely 3-4 napig ott lesz. A kezelést követően töméssel zárja le a fogat.

Milyen kockázatai vannak a fogfehérítésnek?

Sajnos, mint minden kezelésnek, ennek is vannak minimális kockázatai. A fogfehérítés során megsérülhet az íny, vagy érzékennyé válhat a fog vagy a fognyak. Ezek az érzékenységek természetesen megszűnnek a fehérítő szerek hatásának elmúlásával.

Amennyiben szuvas foga van, a fogfehérítés előtt szükséges kezeltetni, különben megsérülhet a fogideg! Évente maximum kétszer fehérítesse fogait! Részletekért látogasson Ectoderma hivatalos weboldalára.

További érdekességek:

Milyen kérdések merülhetnek fel a fogbeültetéssel kapcsolatban?
Gyökérkezelés, avagy az utolsó lehetőség, hogy megmentsük fogunkat
Fogfehérítés, avagy a legkedveltebb szépség szolgáltatás a fogászatban