Népszerű fogfehérítési módszerek

Manapság egyre több fogfehérítési módszerrel találkozhatunk, a megnövekedett igény kielégítésére. A fogfehérítés egy szépészeti, esztétikai kezelés, és mint ilyen természetesen az Egyesült Államokból ered, azonban mára az egész világon elterjedté vált. Fontos, kontinensenként eltérő a fogfehérítési kultúra, amíg az Egyesült Államokban a kórosan fehér fogak is elfogadottak, addig Európában ezek mellőzése javasolt, sokkal visszafogottabb árnyalatok a jellemzőek az öregkontinensre.

fogfehérítés

Technológiát tekintve megkülönböztethetünk oxidáción alapuló fogfehérítéseket. Ilyenek például a lézeres, a plazmalámpás fogfehérítés, amiket szakember végez és tartós hatásúak; valamint az éjszakai fogfehérítő zselék, amiket természetesen otthoni használatra terveztek és egy puha műanyagból készített fogsín segítségével kényelmesen használhatóak, azonban hatásuk rövidtávú.

fogfehérítés

Az oxidációs technológiákon kívül a másik lehetőség a fogak elfedése, elrejtése. Ilyen eljárás a porcelánhéj technika, ahol a fogak ajkak felöli oldalának megcsiszolása után egy porcelánból készített fedőréteget ragasztanak a fogakra.
A másik eljárás a direkthéj, itt a fogorvos speciális tömítő- és színezőanyagot juttat több rétegben (8-10) a megtisztított fogakra, a kívánt árnyalat eléréséig.

Harmadik technológia a belső fogfehérítés, ennél a módszernél a fogak egyenkénti fehérítése a fogak belsejébe juttatott anyag segítségével történik, ideális megoldás az elszíneződött foggyökerek világosítására.