Omis nyaralás

Omis: Dalmácia és az Omisi Riviéra gyöngyszeme

Horvátország sokak által kedvelt és keresett helyszíne Omis. Azok akik nem kifejezetten ebbe a városkába készültek de valami folytán mégis ide utaztak azok sem fognak csalódni, egészen biztos, hogy maradandó élményekkel távoznak a nyaralásuk végén. Az izgalmas és felejthetetlen nyaraláshoz nagyban hozzájárul a csodálatos riviéra mely 25 km hosszúságban húzódik az elképesztően szép homokos tengerparton. Nagy, homokos strandokkal, és szép, barátságos településekkel várja ez a gyönyörű hely a nyaralókat.

Az itt torkolló Cetina-folyó meglátogatása, és az azon való hajókirándulás vagy az izgalmas vadvizi evezés mind felejthetetlen élményeket nyújtanak. Nagy figyelmet érdemelnek és izgalmas kirándulások színhelyei lehetnek a Radmanove Mlinice, és a Gubavica vízesések. A riviérán található strandokat a Cetina-folyó folyamatosan friss, finom új homokkal tölti fel. Az Omisi riviérának az egyik legismertebb és legnagyobb tömegeket vonzó strandja Duca településén található, ez mintegy négy kilométer hosszú, finom homokos partszakasz. Dugi Rat strandját viszont leginkább a kisgyermekes családok számára ajánljuk, mivel itt a víz biztonságos a sekélysége miatt. Bár a hajóbérlés Horvátországban nem nevezhető olcsó mulatságnak, Omisban a hajózás szerelmesei is megtalálhatják számításaikat.

Omis utazás

Omisba látogató turisták számára nagyon sok lehetőség nyílik a nyaralás mellett az egyéb kikapcsolódásra. Ahogy az ideutazó vendégek a városba érkeznek már messziről feltűnik a sziklás hegy oldalában látható erőd. A régi időkből fennmaradt nevezetességek, az óváros megtekintése mellett méltó helyet foglal el a Mirabella erőd. Ennek az erődnek a XIII. században nagy szerepe volt a város védelmében. Ez az építészeti nevezetesség a várost körbe ölelő dombok egyikén található. Az óváros fölött egy nagyon meredek sziklafalon a Mirabella erőd fölfelé nyúló falait és magasba törő tornyát láthatja a barangolása alatt. Az embereknek azonnal az a gondolatuk támad az erőd nézése alatt, hogy vajon hogyan tudták oda építeni és milyen körülmények között.

Kirándulók sokasága választja az izgalmakat és a fáradságot, melyek az erődhöz való feljutással járnak együtt. A Mirabella erőd a XIII. században épült, ugyan a feljutáshoz elég sok lépcsőt kell megmászni, azonban föntről a kilátás és a látvány mely a turisták elé tárul megéri a fáradságot. Innen a vállalkozó kedvű turisták szeme elé tárul az egész város, a csodálatos tengerpart a strandokkal és a Cetina folyó amint a tengerbe jut.

Omis Horvátország

A függőleges sziklán levő Mirabella erőd falait és magasra törő tornyát egyes emeletein csak néhány apró ablak látható. Kívülről az egész erőd csupa hatalmas kövekből épült vár látványát nyújtja, de az elhelyezésének és a több évszázad óta fennmaradt történeti és építészeti nevezetességnek köszönhetően nagyon népszerű az itt üdülő vendégek körében.