Panoráma röntgen

A panoráma röntgen könnyedén és gyorsan készít értékelhető képet az alsó és felső állcsontról, valamint a fogászat minden területén kiemelkedő segítséget nyújt, főleg a szájsebészetben, és a fogásszabályzásban.

Napjainkban mér nélkülözhetetlen eszköz a panoráma röntgen egy jól felszerelt fogászati rendelőnek, hiszen a fogbeültetés, fogszabályozás, szájsebészeti beavatkozások, góckutatáskor nélkülözhetetlen eszköz, akárcsak a komplex beavatkozások során is. A panoráma röntgen a teljes fogsorról készít képet, ellentétben a kis fogászati röntgentfelvételekkel, amelyek mindössze csak egy-két fog állapotáról nyújtanak információt.

panoráma röntgen

Lényegesen felgyorsítja, megkönnyíti a panoráma röntgen alkalmazása a diagnózis felállítását, hiszen így könnyedén kimutathatóak a rejtett fogszuvasodások, amelyeket szabad szemmel nem lehet látni, valamint a régebbi fogtömések hibáit is azonnal láthatóvá teszi.

Nagy segítséget nyújt a gyulladásos gócok, ciszták keresése alkalmával, továbbá a csontsorvadás és fogínysorvadás állapotfelmérésekor is. Könnyebben feltárható a fogínyvérzés oka is.

A fogszabályzás tervezésekor a panoráma röntgen a még ki nem nőtt bölcsességfogak helyezkedését is megmutatja, amely nagyban hozzájárul a megfelelő fogszabályzás kialakításához. A témáról további érdekes írásokat találhat a www.mehesfogorvos.hu weboldalon.

Intraorális röntgen

Intraorális röntgent csak abban az esetben készítenek, ha mindössze 1 vagy néhány fogról szükséges röntgenfelvétel. A panoráma röntgennél részletgazdagabb a kisröntgen, tüzetesebben átadja a fog és közvetlen környezetének állapotát. Elsősorban gyökérkezelések alkalmával használják, amikor a gyökérkezelés indikációjának felállításakor, a tűs kontrollnál, valamint a gyökérkezelés eredményének ellenőrzésekor indokolt az intraorális röntgen alkalmazása.

Érdekes olvasnivalók
Segítség, félek a szájsebésztől!
Fogbeültetés menete, avagy az implantátum behelyezése
Fogorvosi vizsgálat