Eger

Wellness hétvége Eger

Heves megye székhelye, valamint Magyarország egyik legszebb történelmi városa Eger. A borvidék messze földön híres, az Egri Bikavér pedig külföldön is meghódította az ínyencek borospincéit. Ha akciós wellness hétvége iránt érdeklődik akkor a termalfurdok.com ajánlatai között érdemes böngészni.

Nevének eredetét sajnos nem ismerjük, sokat találgatnak, miszerint az égerfa elnevezésből származik, ugyanis még a mai napokban is sok égerest találhatunk itt.

Történelme sokak körében ismert, főleg mivel az Egri csillagok című könyv már több éve kötelező olvasmány az általános iskolában. Gárdonyi Gézát ihlette meg a hősies csata, melyben az alig 2100 fős csapat (melyben a nők és a gyerekek is benne voltak) legyőzi a hatalmas túlerőben lévő 40000 fős török sereget, melyet „kis” túlzással Gárdonyi 200.000 főre becsült.

A környék valószínűleg a kőkorszak óta lakott. A középkor kezdetén németek, avarok és szlávok laktak a helyen, majd a honfoglalók első nemzedéke meghódította a 10. század elején.

A 20. században találtak leleteket Szépasszonyvölgyben, valószínűleg a honfoglalás korából. Szent István idejében, mikor a tíz püspökséget szervezte, az egyiknek Eger lett a székhelye. Feltártak egy kisebb palotát és egy kör alakú templomot is, minden bizonnyal a 11. századból.

Az időközben megnövekedett jelentőséggel bíró várost az 1241-42-es tatárjárás során kifosztották és porig égették. IV. Béla 1248-ban megadta az engedélyt kővár építéséhez, mivel tudta, hogy minek a segítségével háríthatja el a további rablásokat és rombolásokat.

A 14. és a 15. században kiirtották az erdőket, melyek a városig elértek. Szándékuk az volt, hogy szőlőt termeszthessenek a területen. A közelebbi falvak Egerhez csatlakoztak, majd kialakultak az első utcák, melyek felvezettek a várba és a bányavárosok felé.

1442-ben újra feldúlták a várost, és rengeteg embert megöltek a husziták. Mátyás király uralkodása idején átépíttették a püspöki palotát gótikus stílusban, mely akkor még a várban állt. 1514-ben a Dózsa-féle parasztlázadás alkalmával az egyik vezető, Barnabás újra porrá égette Egert. Ezután 1594-től 1687-ig, 91 éven át török fennhatóság alatt állt, ezt követően a Habsburgok tekintették a magukénak.

A mai Eger mindössze 1970-től kezdett el kialakulni, mely dátumig egymást követték a csapások és áldások is.
Eger rengeteg nevezetességével és lenyűgöző történelmével mindenkinek a tetszését elnyeri.