A lakosság többsége uniós támogatásból és nem hitelből oldaná meg otthona energetikai korszerűsítését

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és az Energiaklub felméréséből az olvasható ki, hogy a lakosság többsége nem hitel konstrukciót, hanem az európai uniós forintalapú energetikai pályázatokat részesítené előnyben otthonának energetikai korszerűsítésére. A felmérések azt mutatják, hogy a hitelalapú konstrukciót a lakosság jóval alacsonyabb százaléka venné igénybe.

A kormány 2015. november végén határozatban rögzítette, hogy az Otthon melege program energiakorszerűsítési támogatása a lakosság számára csak hitel formájában lesz elérhető, míg az állami és egyházi intézmények forint alapú támogatást igényelhetnének.

A MEHI és az Energiaklub felmérése szerint a lakosság 95%-a ellenben úgy véli, hogy az államnak a lakosságot kellene a pályázati támogatással ösztönöznie, nem pedig az állami és egyházi intézményeket.

energetikai pályázatok

Abban az esetben, ha a Kormány marad a november végén határozatba foglalt álláspontjától nem áll el, akkor a magyar lakosság, akár 100 milliárd forintnyi támogatástól eshet el, a tavaly Brüsszelben elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program – KEOP szerint.

További pályázati hírek:

Pályázatok prototípusfejlesztésre és forgalombahozatalra mikro-, kis- és középvállalkozásoknak
Mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) kapacitásbővítő beruházásainak támogatása
Folytatódik a Lendületben a XIII. kerület fejlesztési program