Üzemanyagkártya: a fuvarozók sokat takaríthatnak meg üzemanyag- és útiköltségeken külföldön

Az üzemanyagárak és útdíjak összege jelentős megtakarítási potenciált jelent a fuvarozó vállalkozások számára, FleetCor Hungary Kft. üzemanyagkártya szolgáltató cég szerint.

Az Európa 14 országában tevékenykedő szolgáltató cég szerint a magyar közúti árufuvarozók, amelyek flottaüzemeltető vállalkozásokkal rendelkeznek, évente akár 1 milliárd forintot tudnának megtakarítani, ha a nemzetközi fuvarjaiknál készpénz helyett úgynevezett üzemanyagkártyával rendeznék a felmerülő üzemanyag-, autópálya- és szervizköltségeket.

A FleetCor számításai szerint egy 10 kamionból álló flottát üzemeltető, főleg Nyugat-Európa országaiba szállító fuvarozó vállalkozás évente akár 4,3 millió forintot takaríthat meg az üzemanyagkártya használatával.

Magyarországon ugyanakkor még mindig legalább 250 olyan, kis és középes fuvarozó vállalkozás üzemel, amely a nemzetközi útjain készpénzben fizeti az üzemanyag- valamint autópálya díjakat.

A készpénzkímélő üzemanyagkártya használatával a fuvarozó cégek utólagosan finanszírozzák az autópálya-, üzemanyag-, szerviz- és parkolási költségeket, ugyanis a kártyaszolgáltató cégek utólagosan, egy összegben számlázzák ki a költségeket, amelyekre a cégek nagyobb összegű kedvezményt kapnak. A kedvezmény abból adódik, hogy a forgalmi kedvezmények és visszatérítések mellett a kártya tulajdonosa a kibocsátón keresztül vissza tudja igényelni minden külföldi költség általános forgalmi adó (áfa) tartalmát.

A Magyarországon működő nagy olajtársaságoknak jellemzően van üzemanyagkártya szolgáltatásuk, mellettük működnek a szervizkártya-szolgáltatók, ez utóbbiak szolgáltatása ugyanakkor kiterjed az üzemanyagra is. Az olajtársaságoktól független szervizkártya-szolgáltatók közül Magyarországon tevékenykedik a FleetCor Hungary Kft is. A FleetCor által kibocsátott euroShell kártyák száma több ezer.

A FleetCor a személy- és áruszállító vállalkozások részére kibocsátott tankoló- és szolgáltatási kártyák piacának egyik vezető szereplője, szolgáltatása lefedi Európát. A cég 14 európai országban több mint 30 000, Magyarországon pedig 450 elfogadóhellyel rendelkezik.